CONVIVIM AMB LA INCERTESA


Aquí podràs trobar l'àudio amb al relaxació d'avui:


Espero que et serveixi

ALGUNES REFLEXIONS

Si parlem d’incertesa ens pot sorgir una pregunta: Com i quan comencem a notar la incertesa? I és que la incertesa és la gran mestra i creadora de preguntes.


Cada pregunta mai té una única resposta, i de fet potser que en el moment en que ens qüestionem alguna cosa, no donem amb cap resposta. Sobre això ens podríem explicar moltes coses les persones de ciència o tecnologia, per exemple, per qui cada resposta s’ha fet de pregar. També la filosofia s’ha manegat sempre amb grans interrogants vitals sobre el significat de les coses.

D’altra banda, sense el sentiment de curiositat, les qüestions i les incerteses no tindrien lloc.

Un expert en emocions, com ara el catedràtic Dr. Rafael Bisquerra, col·loca la curiositat en la galàxia de l’amor, amb el criteri de que ens apropa a les coses i a la resta de persones, front a les galàxies emocionals dels sentiments “negatius”, és a dir, els que es deixen sentir de manera desagradable.

COMPANYS DE LA INCERTESA

El sentiment d’incertesa és company, doncs, de la curiositat, del dubte, de la sorpresa i també pot ser-ho de la por, especialment de la por a equivocar-se a l’hora de prendre decisions.

La incertesa és la qüestionadora de les veritats absolutes: “L’única veritat absoluta és que no hi ha veritat absoluta” deia Carl Sagan (EE.UU. 1934-1996), astrònom, astrofísic i escriptor.

Des de petits busquem, per sentir-nos estimats, l’acceptació de l’altre, volem ser visibles per algú. Depenent de les circumstàncies parentals i familiars  que ens toquin, aquesta necessitat infantil es veurà satisfeta o no, i marcarà el comportament posterior com a adult. De vegades qui no ha sigut mirat amb amor, li pot costar observar des de l’amor. D’altres es poden quedar enganxats a la mancança i portar molt dolorosament i amb frustració qualsevol qüestionament personal... El dubte permanent o compulsiu comporta un extrem a evitar, perquè viure constantment en terreny pantanós no ajuda a edificar res amb la mínima solidesa personal que permeti els dubtes.

LES TRABES SOCIALS

Viure i conviure en una societat plena d’expectatives exitoses cap a les persones, de metes d’emprenedoria, competitiva i d’exposició al judici condemnatori cap els comportaments de qualsevol, pot dificultar l’exercici de la llibertat a l’equívoc, tant necessària per aprendre a conviure amb la incertesa.

Ens costa reconèixer que no som perfectes... I per la finestra de la imperfecció apareixen els límits, però no ens agrada que aquests límits es facin notar...

CONTROL FRONT INCERTESA

Per compensar la incertesa, una temptació gran és voler controlar tot el que ens envolta i, com diu Mariela Zelada , les sorpreses solament ens agraden quan ens ofereixen alguna cosa clarament beneficiosa i bonica, però no  quan ens enfronten a situacions que ens qüestionen i davant de les que no sabem com reaccionar o què fer...
El control s’acaba precipitant en algun moment de la nostra vida perquè no funcionem com una línia recta que no es trenca mai i pot ser infinita... el control, com la vida sobre la terra, es sembla més a un segment, que està limitat al començament i al final: “Recta és una línia, una carretera... però no és recte el cor d’una persona” (de la pel·lícula “Un tranvía llamado deseo”).

PREGUNTES I RESPOSTES

La incertesa ens obliga a fer-nos preguntes en lloc de tenir respostes per a tot, ens sacseja de dalt a baix... Però en aquest moviment de sacseig, tots els elements interns, i sovint els externs, canvien de lloc, es belluguen i tenen l’oportunitat d’ordenar-se de diferent manera perquè ens proporcionin estabilitat des d’altres llocs no visitats fins aleshores...

La resistència a la incertesa, és a dir, voler viure amb veritats absolutes i control de tot, proporciona rigidesa. De fet no podem saber quan apareix una nova vida ni quan es pot acabar la pròpia, ni ningú és amo dels canvis de la vida mateixa.

HUMANITAT COMPARTIDA

Conviure amb la incertesa és inevitable. No podem tenir la seguretat de que tot el que ens envolta estarà per sempre, ni la de que els sistemes que coneixem i que hem construït perquè el món funcioni siguin els únics possibles.

Malgrat això, al llarg d’aquesta humanitat compartida, on la incertesa ens ha acompanyat sempre, sabem quines actituds ens han ajudat a sortir de les pròpies cendres personals i col·lectives:

   ·       La paciència
·       L’aprenentatge de l’au fènix
·       L’esperança en que podem desconstruir i construir de nou
·       La confiança en sí mateix o mateixa, i cap els/les altres
·       L’amor, que de vegades exigeix coratge per al no, per qüestionar-se front a l’establert com a la única possibilitat
·       L’acceptació mateixa dels errors i els dubtes, com a fonts imprescindibles per créixer com a persones i com a societat
·       El respecte cap allò diferent, que ens pot ensenyar mecanismes nous i donar-nos idea de la infinitud de possibilitats que té la creació
·       La consciència del que som: immensos i petits alhora
·       Deixar d’adjectivar compulsivament, com positiu o negatiu, el que no entenem i el que entenem també. Potser podem simplement sentir si allò que ens passa ens serveix o no ens serveix per avançar, per créixer de forma més conscient...
·       Donar espais a la intuïció, a la percepció, a les sensacions, a les emocions... i no solament a la raó... Totes les formes d’art, inclosa la literatura; la psicologia; l’espiritualitat; totes les creacions... però també totes les ciències i tecnologies, han estat possibles gràcies a la unió de tots els elements esmentats, que no admeten separació.

La pràctica d’avui és una relaxació... una parada que ens separi de certeses i incerteses i que pugui crear espais per a noves preguntes i atrevides respostes...

NO ESTEM SOLES

NO ESTEM SOLS

GRÀCIES

OM SHANTI (QUE TINGUIS PAU)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ALÈ NOSTRE DE CADA DIA

EMPATÍA + COMPROMÍS *COMPASSIÓ (II)

CONCIENCIA Y VIDA