QUÈ ÉS MINDFULNESS


PRÀCTICA DE MINDFULNESS

Aquí et deixo l'enllaç per l'àudio de la pràctica guiada d'avui. Espero que la puguis gaudir i et serveixi.

Cal clicar el play petit que es veu a dalt a la dreta


Si vols saber més coses sobre Mindfulness t'animo a seguir llegint.

L'ORIGEN

Mindfulness es tradueix des de l’anglès com "Atenció plena" o "Consciència Plena". Consisteix en portar l’atenció de manera intencional i de forma voluntària, sense expectatives ni judicis, cap algun aspecte de l’experiència, com ara:
La respiració pròpia, les sensacions internes, les emocions que ens succeeixen, un objecte exterior, l’observació del que passa al voltant...

El Mindfulness, tal com se li ha donat forma a la nostra cultura “occidental”, representa, d'alguna manera, el reconeixement, l'estudi, la investigació i la aplicació pràctica sobre els beneficis que s’obtenen amb la realització de tècniques meditatives originàries de tradicions “orientals”* (budisme, ioga, tai chi...), en el camps de la salut i del desenvolupament d’altres capacitats humanes. Tot allò fet des de la psicologia, la psiquiatria, la ciència i la neurociència.

D'altra banda, "occident", ha enriquit l’experiència oriental en alguns aspectes. Ha fet la seva pròpia aportació investigadora, científica i pràctica en un continuo que cada vegada s’ha fet més ampli i interessant.

D’alguna forma, són orient i occident donant-se estretament la mà, en quant a la pràctica meditativa es refereix. Això podem interpretar de  trobades importants, per exemple, entre el Dalai Lama, dirigent del budisme tibetà i el psicòleg Daniel Goleman, autor de llibres com “Intel·ligència Emocional” o “Inteligència Social”. També ha hagut col·laboració estreta entre monjos tibetans com Matthiu Ricard i el doctor en neurociència Richard Davidson. Arrel dels estudis realitzats pel Dr. Richard Davidson amb les pràctiques meditatives de Matthiu Ricard, aquest va ser considerat, pel centre dirigit per aquell, com “l’home més feliç del món”.

Els estudis científics, amb psicologia, psiquiatria i neurociència han comptat amb la participació de milers de persones properes i alienes a l’experiència meditativa i s’han realitzat de manera rigorosa seguint els criteris que la comunitat científica utilitza per la validació d’una investigació.

REFERENTS

Un referent del Mindfulness "d'orient" i importat a “occident” és Thich Nhat Hanh (1926, Thua Thian, Vietnan), procedent del budisme zen vietnamita i conegut com a fundador del budisme del compromís. Se li va donar aquest nom, arrel de la seva vivència durant la guerra del Vietnam on es va implicar fent veritable acompanyament per rebaixar el patiment de la població vietnamita. Va ser creador de "Escuelas Despiertas", dedicada a impartir formació laica sobre valors. Aquesta formació està principalment destinada al món educatiu de qualsevol creença. 

Per Thich Nhat Hanh, al Mindfulness es va despertant amb la pràctica:

La plena consciència és aquella que ens permet tornar a prendre contacte amb el que està passant al nostre cos, amb els nostres sentiments, al nostre pensament i també amb el nostre entorn durant el moment present.
Ens permet estar plenament presents a l'aquí i a l'ara, cos i ment en unitat, coneixedors del que succeeix al nostre interior i al nostre voltant.

Un dels referents del Mindfulness, en "occident", és Jon Kabat-Zinn (1944, Nova York, EE.UU.), biòleg molecular i professor emèrit de medicina en la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts.

En una de les seves definicions sobre el Mindfulness, el Dr. Kabat - Zinn  ens diu:

És la pràctica de l'Atenció Plena... Consisteix en prestar atenció de manera intencional al moment pressent, sense jutjar... Amb el propòsit de despertar en nosaltres tot un potencial que la majoria infravalora: la sensibilitat.*

Va ser creador del programa MBSR, sigles en anglès de Mindfulness Basat en la Reducció de l'Estrès. També va fundar la Stress Reduction Clinic (Clínica de Reducció de l'Estrès) que més tard es va convertir en el Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society (Centre per a Mindfulness en Medicina, la Salut i la Societat).

L'actitud, la pràctica constant i el compromís estan en la base del Mindfulness.

Segons Jon Kabat-Zinn les actituds que cal cultivar pel despertar de la consciència plena són:
  • Mantenir la ment del principiant (oberta, sense expectatives...)
  • No jutjar (diferent de no discernir)
  • La paciència
  • La confiança
  • Deixar anar
  • El no esforç 
  • L'Acceptació (que no resignació)
Entre els investigadors de la neurociència  afectiva, aplicada a la Meditació i el Mindfulness podem trobar al Dr. Richard Davidson (Nova York, 1951), doctor en neuropsicologia i professor de psicologia i psiquiatria a la Universitat de Wisconsin. És fundador i president del Centre for Healthy Minds (Centre per a la Investigació de Ments Saludables), on es realitzen investigacions interdisciplinàries sobre les qualitats positives de la ment, amb rigor científic.

Dintre del Mindfulness de quarta generació s’ha incorporat la pràctica de la compassió cap a sí mateix i cap a els altres. És a dir, el cultiu de l’empatia implicada i de compromís.

Un referent sobre aquesta quarta generació del Mindfulness és Kristin Neff (1966, Califòrnia, EE.UU.). Professora associada al departament de Psicologia Educativa de la Universitat de Texas, en Austin; cofundadora del Center for Mindful Self-Compassion (Centre per a l’Autocompassió amb Plena Consciència).

Segons Kristin Neff, l’autocompassió no té res a veure amb la pena, sinó que necessita de tres ingredients:

·       La comprensió
·       El sentit d’humanitat compartida
·       L’atenció plena

Deixarem per un altre dia el desenvolupament del tema sobre l’empatia compromesa amb la vida.

Alguns enllaços:

Que es Mindfulness- Jhon Kabat Zinn- Subtítulos en español

Actitudes de Mindfulness

Conferencia “Kindfulness” con Richard Davidson

La base d’un cervell sa és la bondat i es pot entrenar

Consejos para ser feliz- Entrevista a Matthiu Ricard
*Si ho mirem des del nostre costat del món, auto denominat “occident”, ja que la terra, simplement rodola i tot canvia contínuament de posició.
* “Vivir con plenitud las crisis”- Jon Kabat-Zinn- Ed Kairós

MOLTES GRÀCIES
OM SHANTI

Comentaris

  1. Baccarat Rules: Strategy | Learn how to play at casinos
    The Baccarat 바카라 card game is a fun kadangpintar game that's played for 3-8 players and includes rules to keep players in worrione the game at bay.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L'ALÈ NOSTRE DE CADA DIA

EMPATÍA + COMPROMÍS *COMPASSIÓ (II)

CONCIENCIA Y VIDA