TRANSITANT L'ACCEPTACIÓ



Aquí et deixo l'àudio amb la meditació per desenvolupar l'acceptació cap al moment present:



Desitjo que t'agradi i t'ajudi amb aquesta poderosa eina.

ALGUNES REFLEXIONS

S’estan produint símptomes socials que mostren una bona acceptació respecte de la situació de crisis que estem vivint.

Es tracta, a l’hora d’afrontar el nostre dia a dia, de la substitució, d’una possible negativitat cap a les circumstàncies, amb tot d'actuacions molt creatives com ara: els aplaudiments, la música als balcons, les activitats diferents amb les criatures, les iniciatives de tot tipus compartides mitjançant les xarxes...

És alguna cosa més que la suma d’actituds personals, encara que la base de tot plegat resideix en l’esmentada actitud individual, que posada al servei col·lectiu queda transformada més en una multiplicació que en una adició.

SITUACIONS TÒXIQUES

No podem ignorar que també es donen situacions ben difícils quan s’està en un ambient de relacions tòxiques o de violència (majoritàriament dones, però també infants, persones grans, guerres...).

És evident que es requereix d’accions individuals i col·lectives, també renovadores, perquè les persones que ho pateixen puguin sortir d’aquests llocs que inhibeixen o aniquilen l’esperit humà.

QUÈ VOL DIR ACCEPTAR

Quan es parla d’acceptació, com diu Echarkt Tolle, no ve referida a un sistema de vida, personal o social, extensa en el temps, amb el seu passat i el seu possible futur... Es refereix al moment present, a cada aquí i ara... Vol dir soltar, moment a moment, la negativitat apegada a la queixa personal permanent.

Significa que l’acceptació pot anar acompanyada de l’acció adequada (i de vegades de la no acció que també pot ser pertinent) que, a la llarga i no de manera immediata, pot transformar la realitat (la pròpia o la col·lectiva).

Abandonar la queixa poc constructiva, vol dir fer-se conscient de quan ens acompanya, de saber que ens pot arrossegar, de notar quan acapara la pròpia atenció amb exclusivitat.

Significa saber que no puc canviar la manera de comportar-se del meu company o companya de treball, en un moment donat, o del meu veí, i que si la seva manera de fer no m’agrada, no puc estar cada dia deixant-me portar per l’enfado, entre d’altres coses per la quantitat de poder que li estic concedint a aquella persona per aconseguir conduir-me a l’emprenyament a cada instant...

Acceptar la pluja, si em molesta, és potser deixar de posar expectatives en que quan deixi de ploure tot m’anirà millor.

També vol dir deixar d’enfocar-se en allò que ens transmet desplaer i descansar l’atenció en petites coses que ens satisfan. En el cas d’un confinament poden ser manualitats, escriure, llegir, pintar, fer ganxet, bricolatge, buscar formes de compartir amb distància, fer coses que faciliten la convivència confinada a casa... O qualsevol altra tasca que ens reconforti.

Acceptar el dolor que sento si he perdut un ésser molt estimat, no m’estalviarà les emocions de tristor i pèrdua. Però, puc abraçar aquests sentiments i des de l’acceptació, no resistir-me a la marxa de la persona que amo, ja que és inevitable en aquest moment, inclús si sé que més tard puc fer alguna cosa perquè el sistema sanitari millori... Es fa imprescindible acceptar també les etapes del dol humà davant les pèrdues de persones que ens deixen físicament.

Acceptar ens ajuda a no afegir més dolor al dolor...

Deixar de queixar-se i acceptar implica respirar les sensacions, parar-se en certs moments per evitar el pilot automàtic,  adonar-se, valorar i agrair les petites coses, gestos, i persones que ens envolten i ens fan crèixer...

CONEIXEMENT PROPI

Cada un, cada una, ha crescut amb àmbits i hàbits propis (no aliens a la cultura en la que s'està submergit) i tendim a fer d’aquests hàbits una veritat.

Un comportament determinat pot ser útil per la supervivència personal en les primeries de la vida, però quan ha quedat instal·lat i es repeteix en cada situació de desplaer (s'ha fet hàbit), pot convertir-se en un obstacle pel creixement i el desenvolupament posteriors.

Identificar aquests hàbits propis, que en certs moments ens són danyins, requereix de moltes parades, de moltes pràctiques l’atenció plena, d'autoobservació i autoescolta.

Donem sovint la culpa a d’altres persones sobre les coses que ens fereixen, sense adonar-nos de quines actituds pròpies ens fan mal, quines són les que se’ns han enquistat i ens han endurit més enllà del necessari, han filtrat la realitat segons el propi tamís...

Sempre és més fàcil veure quan d’altres “s’equivoquen” (és a dir, estan també perduts respecte de les seves pròpies reaccions), que quan ho fem pròpiament.

L’acceptació abraça també el reconeixement de que, dins d'un aquí i un ara concrets, no podem acceptar el que ens passa... I està bé, és fantàstic... Significa donar espai als límits propis i a ser capaços de veure’ls... No hi ha res més autèntic en tots els éssers vius que les seves limitacions... Identificar-ne les pròpies és créixer.

Quan no es pot acceptar alguna cosa, podem intentar allunyar-nos d’aquesta situació o d’algunes persones en un moment donat... I si no és possible, mirar de no afegir llenya al foc ja encès, que pot donar grandària a l’incendi i que també ens acabarà cremant a nosaltres mateixos.

Agafar distància pot afavorir una sortida que ja estava a dintre  nostre, però de la que érem inconscients i es veia obstaculitzada per una actitud pròpia habitual i poc favorable.

ACCEPTAR NO ÉS INCOMPATIBLE AMB L’ACCIÓ

Vol dir allò afirmat al primer paràgraf que ens resignem a la pandèmia i que no es pot fer res al respecte?... Que no podem actuar per introduir canvis i conviure de manera sana amb el planeta?, que no cal afavorir la transformació de les injustícies cap a un món més integrador i igualitari en quant a oportunitats?...

Més aviat podríem dir que crear, comprendre plenament i compartir és el contrari de resignar-se.

Es possible actuar perquè les injustícies es transformin, per cuidar del planeta, per abraçar i incloure al diferent... Però és imprescindible fer-ho des de l’acceptació de que una situació, una persona, un col·lectiu...  contenen els seus propis límits i que els nostres també estan presents...

La transformació personal i col·lectiva té com a base acceptar el lloc de partida, amb la serenor necessària... Sabent que la utopia serveix per caminar, però que cal no confondre-la amb la realitat...

SUGGERIMENTS CAP A L’ACCEPTACIÓ

Parar, silenciar, practicar la consciència plena, no deixar-se arrossegar per l’impuls immediat, observar, escoltar, ser conscient de la queixa inútil, valorar i agrair les coses petites que ens envolten...

LA MEDITACIÓ D'AVUI

Es basa en la meditació dels 7 enfocs de la comunitat de Thich Nhat Hanh a Plum Village.

L'objectiu de la meditació és practicar l'acceptació en el moment present.

NO ESTEM SOLES

NO ESTEM SOLS

GRÀCIES

QUE TINGUIS PAU

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ALÈ NOSTRE DE CADA DIA

EMPATÍA + COMPROMÍS *COMPASSIÓ (II)

CONCIENCIA Y VIDA